top of page

De Orkestkeuken

 

In de Orkestkeuken worden innovatieve concepten bereid waarin klassieke muziek de de hoofdrol speelt. De producties van de Orkestkeuken hebben een herkenbare signatuur en worden gemaakt volgens een specifieke methode.

 

Jong publiek

We voelen een grote verantwoordelijkheid er voor te zorgen dat voor kinderen de eerste kennismaking met klassieke muziek een positieve en overweldigende ervaring is. Een belevenis die aanzet tot zelf muziek maken of tot het openen van een wereld waarin je veel kunt ontdekken. Die ontdekkingstocht kan meteen beginnen, maar de kennismaking kan ook een zaadje planten voor een later opbloeiende liefde voor muziek.

Voorstellingen

De Orkestkeuken is producent van muziektheatervoorstellingen en educatieve projecten. Daarnaast realiseren wij in opdracht van o.a. orkesten, ensembles, concertzalen, theaters en omroepen het concept, de regie en/of de uitvoerende productie van nieuwe projecten. Onze formats innoveren de vorm van het concert en de rol van de musicus om de zeggingskracht van muziek voor jonge mensen te vergroten. Klassieke muziek wordt samengebracht met andere kunstdisciplines als theater en dans. Er wordt daarbij veel gevraagd van de uitvoerende musici. Zij zijn de helden van de show, zij inspireren met hun uitvoering het jonge publiek. Daarbij zijn - naast de muzikale kwaliteit - communicatie met het publiek, het spelen zonder bladmuziek, het spelen in bijzondere opstellingen en choreografieën belangrijke extra vaardigheden. Gebaseerd op de opgebouwde expertise traint De Orkestkeuken professionele musici in deze vaardigheden, tijdens het maken van een productie of in aparte workshops en pilotprojecten.

 

Lesmateriaal

Naast voorstellingen realiseert De Orkestkeuken audiovisuele producties, interactieve media, publicaties en lesmethoden voor jonge mensen over klassieke muziek. Deze uitingen zijn vaak verbonden aan een voorstelling en enthousiasmeren om zelf aan de gang te gaan met de inspiratie die het bezoek aan een voorstelling heeft gebracht.

 

Expertisecentrum

De Orkestkeuken is een expertisecentrum, waar de kennis en ervaring van musici en andere makers samenkomt. Succesvolle formules worden uitgewisseld en verder uitgebouwd. De betrokken artistieke teams worden uitgedaagd muziekvoorstellingen voor kinderen op een steeds hoger plan te brengen. Uitgangspunt in de producties van De Orkestkeuken is dat alle aspecten als format, script, regie, cast, decor, lichtontwerp op hetzelfde hoge niveau worden uitgevoerd als de muzikale kwaliteit van de musici en ensembles waarmee we werken.

 

Formats

De Orkestkeuken stimuleert de realisatie van aanbod van klassieke muziek voor jonge mensen door formats in binnen- en buitenland actief aan te bieden aan musici, ensembles, orkesten en podia.

 

Samenwerking

De Orkestkeuken is aanjager van samenwerking in coproducties tussen de Nederlandse orkesten, ensembles en podia.

 

Fondsenwerving

De Orkestkeuken zet zich in om fondsen te realiseren voor de uitvoering van producties waarvan de stichting de initiator is.

 

Ambassadeur

De Orkestkeuken draagt het belang van een kwalitatief hoogwaardig aanbod van klassieke muziek voor kinderen uit aan beleidsmakers en publiek. De stichting zet zich in voor het zichtbaar maken van de inhoud en het grote bereik van het aanbod en de positieve effecten voor de doelgroep.

bottom of page