top of page

Onze methode

 

De producties van de Orkestkeuken kenmerken zich door:

  • Innovatie  Zoektocht naar nieuwe vormen waarmee klassieke muziek en het orkest een grote impact kunnen hebben op het publiek.

  • Hoge kwaliteit Door het samenbrengen van expertise en financiële middelen kan meer aandacht en tijd worden besteed aan het ontwikkelen van de formats.

  • Aansprekend en toegankelijk  De Orkestkeuken maakt met de ‘hogere’ kunstvorm klassieke muziek, aansprekende en toegankelijke programma’s voor een breed publiek. ‘Amusement, entertainment, een goede show’ zijn bij ons geen negatieve begrippen. We begeven ons graag op de markt voor een breed publiek, met toegankelijke formats.

 

 

Muziek krijgt betekenis

De kern van de methode is dat we mensen van alle leeftijden symfonische klassieke muziek laten beleven op een manier waarop het voor hen een fantastische en positieve ervaring is. We doen dat door de musici letterlijk naar voren te halen, weg van de vaste orkestopstelling en ze onderdeel te maken van de scenes. We maken muziektheater waarin de musici een betekenis hebben in het verhaal en de dramatische lijn. Doordat de musici daar onderdeel van zijn, is de muziek die zij spelen dat als vanzelfsprekend ook.

 

Een nieuwe rol voor de musicus

De musici stappen uit hun rol van alleen vertolker van de noten, ze gaan met hun muziek de vloer op, ze komen in beweging, ze gebruiken de ruimte, ze dragen schitterende kostuums, maar ze gaan niet acteren. De musici blijven werken vanuit hun eigen kracht. We vragen de musici om contact te maken met het publiek, met elkaar en met de acteurs. Daartoe werken we vaak zonder dirigent en zo veel mogelijk zonder bladmuziek.

Om contact te maken met het publiek is het belangrijk dat musici loskomen van het anonieme collectief, maar ieder een eigen individu worden in de voorstelling. Daarom werken we met dynamische opstellingen van het orkest, de musici zijn tijdens de voorstelling voortdurend in beweging en we variëren in de grootte van de bezetting van scenes met een klein ensemble tot het complete symfonieorkest.

De werkwijze vraagt veel van de musici, ze stappen uit de comfortzone en nieuwe talenten worden aangesproken. Ze dragen als individu een grotere verantwoordelijkheid voor de voorstelling, samen met de collega musici en samen met de acteurs of dansers. De methode zet het eigen initiatief voor samenspel op scherp. Zonder dirigent als ensemble verantwoordelijkheid nemen en samen oplossingen zoeken.

 

Muziektheater

We maken muziektheater en brengen de disciplines van de klassieke muziek, het toneel en de dans samen in één voorstelling. Iedereen werkt vanuit de eigen discipline. In een intensief repetitieproces leert men van elkaar: De acteurs of dansers slepen de musici mee de scene is. De musici delen hun unieke skills in timing, muzikaliteit en samenwerking met de nieuwe collega’s van de cast. Het is voor een orkest een ongebruikelijk repetitieproces, waarin tijd is om elkaar te inspireren en de verschillende disciplines naar elkaar toe te laten groeien. 

 

Een muzikale dramaturgie

Binnen het artistieke team wordt intensief samenwerkt tussen de tekstschrijver en de samenstellers van de muziek. Om de muziek het verhaal te laten vertellen, werken we als volgt: De schrijver maakt een opzet voor de scenes van de voorstelling. Bij die scenes wordt vervolgens repertoire gezocht, nog voordat de tekst wordt geschreven. De muziek vertelt de scene. Pas nadat de muziek gekozen is worden de scenes geschreven. Daarmee voegen tekst en muziek zich tot een geheel. Zo ontstaat een muzikale dramaturgie.

bottom of page